Télikert tájolása, elhelyezése


Bármely égtáj felé is épül a télikert, mindegyiknek van hasznunkra fordítható előnye, és kiküszöbölhető hátránya. Mivel a télikertnek fényáteresztő tetőszerkeze és egy vagy több ugyancsak fényáteresztő oldalfalla épül, így a tájolás nem kategorikusan határozza meg a fényviszonyokat, szemben a homlokzat síkjába épített üvegfelülettel, mely csupán az adott napszakban kap közvetlen napfényt.

Munkahely kialakításához, alkotómunkához, képzőművészethez az északi oldal javasolt, a kiegyenlített fényviszonyokra való tekintettel. Egyben megoldódik a többnyire hűvös északi házrész hővédelme, zsilipelése is. Ugyan nagyobb gondot kell fordítanunk a jó hőszigetelésre, fűtésre, viszont az árnyékolás, több nyílászáró (klíma) költsége megtakarítható.

b_150_150_16777215_0___images_stories_kepek_tajolas_0805220058.jpgTalán legszerencsésebb a keleti fekvés. Az éjszakai, hajnali lehűlés utáni első napsugarak jótékony hatással átmelegítik télikertünket, viszont a leginkább használatos, délutáni időszakra nem hevül túl. A növények jól érzik magukat, árnyékolást, fokozott szellőztetést nem igényel.

Leggyakoribb a déli fekvésű elhelyezés, mivel így a napfény hatása egész évben érvényesül. Nyári időszakban hatékony árnyékolásra, megfelelő számú nyílászáróra van szükség. A lemenő nap irányába épített télikert a legmelegebb, mivel a napközben felmelegedett levegő estig tovább hevül.

Árnyékolással, kellő számú és méretű nyílászáróval, speciális üvegszerkezettel, klímával, stb. védekezhetünk.

Kiemelendő, hogy az átmeneti és téli időszakban a déli és nyugati fekvésű télikertek hőnyeresége a legnagyobb, mellyel jelentős fűtési energiát takaríthatunk meg.

A lakószoba és a télikert közé esetlegesen épített nyílászáró, például nagyméretű eltolható üvegfal segítségével rugalmasan, lehet a téralakulatot és a mindenkori klimatikus beltéri viszonyokat szabályozni, a télikert hőnyereségét bebocsátani vagy kizárni a lakás teréből.

b_150_150_16777215_0___images_stories_kepek_tajolas_teli1.jpgA hőszigetelő üvegezésű, hőhídmentes profilokból készült télikert az év túlnyomó részében mindaddig a nappalival egybenyíló térként működhet, amíg a nagy nyári meleg vagy az erősen hideg tél be nem áll. Nyáron a nappali üvegfalát csukva tartva megőrizhető a lakás hűvössége, hideg időben pedig a nappali előtti télikert jelentős hő védelmet nyújt a hő veszteségekkel szemben, ugyanakkor a téli napsugarak behatolnak a szobába.

A meleg ellen megfelelő számú nyílászáróval, speciális üvegszerkezetekkel, árnyékolással vagy légkondicionálással védekezhetünk. A télikert használatát a hideg idő beálltával a külön fűtéskörön működő fűtés teszi lehetővé.


Természetes klímaberendezés

b_150_150_16777215_0___images_stories_kepek_tajolas_teli2,.jpgEgy növényekkel berendezett télikert a lakótér szempontjából ingyenes klímaberendezésként működhet, a ház energia mérlegét pozitívan befolyásolhatja. A télikert télen felfogja a meleget, nyáron viszont nem engedi ki a hideget. Nyáron a növények leveleiken keresztül párologtatnak, hőt vonnak el környezetükből, megfelelő árnyékolást biztosítanak, és így sokkal kellemesebbé tehetik a belső klímát. A növények szerelmeseinek nagy örömére itt azok a növények is jól érzik magukat, amelyek a mi éghajlatunkon nagy nehézségek árán tarthatók életben. A természet, a növények közelsége manapság egyre több embernek hiányzik a városi miliőből. Erre nagyszerű megoldás lehet egy télikert!