A télikert mérete


Elsősorban a télikertnek szánt funkció határozza meg. Akár 5-10 nm-en a homlokzati falból háromszög, vagy 4-6 szög alapterületen "kiugratott" télikert, növényekkel betelepítve vidám, kellemes színfoltot, oázist varázsol szobánkba. Zsilip funkciójú bejárati portál, szélfogó, erkélybeépítés, mely néhány növénnyel hangulatossá tehető.

Ideális a 15-30 nm-es beépítési méret, ahol már több funkció megvalósulhat. A télen is zöld növényi környezetben kellemes a pihenés, olvasás, de akár a munkavégzés is.
Nagyobb alapterületen lehetőség nyílik medence-, uszodatér kialakítására, sport, szabadidő, pihenő terekkel a növényi környezet megtartásával.

 

A télikert formája


A télikert túlnyomórészt az épület valamely homlokzatához csatlakozik, így leggyakoribb a félnyereg, vagy nyeregtetős megoldás. Igen esztétikus, ezért javasolt - a beépítendő helyszín függvényében -, a negyed vagy félkör alapterületű sugaras tetőkialakítású térlezárás. Megoldható az épület tetőszerkezetéhez épülő, azt azonos vagy enyhébb szögben folytató tetőkialakítás is.

A télikert legfontosabb meghatározó eleme a tetőszerkezet, mind esztétikai, mind gyártási szempontból.
A homlokzat magassága általában 2,1 - 2,4 méter, mely az épületen mért maximális tetőindító magasság függvényében (a min 7-10°-os tetődőlést megtartva) növelhető, ugyanis a nagyobb belső kubatúra fokozza komfortérzetünket. Több mint 10 éves gyártási tapasztalatunk szerint nincs két egyforma télikert, mindegyik egyedi szempontok alapján valósul meg!

Az egyedi tervezési és gyártási lehetőségeink felhasználásával, szinte bármilyen télikertforma megvalósítható. Fontos, hogy a télikert harmonikusan illeszkedjék a meglévő épülethez. Tervezéskor vegyük igénybe a ház tervezője, és/vagy a télikertgyártó segítségét.