Télikert és hőtechnika

A lakó télikertek hőszigetelő képességét nagyrészt az alkalmazott héjalás befolyásolja, ezért érdemes nagyobb figyelmet fordítani a beépített üveg, polikarbonát, hőszigetelő panel és más anyagok tulajdonságaira. A legfontosabb héjjaló anyag a kétrétegű hőszigetelő üveg. Ezt a helyiség funkciójának megfelelően kell kiválasztani. Az üveg merevebb tartószerkezetet igényel, mint pl. a polikarbonát előtető. A megfelelő üveg kiválasztásánál variációs lehetőségeket biztosítanak a különféle reflexiós üvegek, illetve ezek kombinációi, amelyekkel szabályozható a belső légtér hőmérséklete.

Két fő jellemzője a " Ug" és a "G" érték. A "Ug" érték a hőszigetelést jellemzi. Normál kétrétegű hőszigetelő üveg esetén a Ug=2,9W/m2k. A "Ug" érték csökkentésével az üveg hőszigetelése javul. Fokozottan hőszigetelő (lágybevonatos) üvegszerkezet esetén Ug=1,3, gáztöltéssel Ug=1,1.

A "G" érték a fényáteresztést jellemzi. Minél magasabb, annál több fény jut át az adott üvegszerkezeten. Télikert esetén alacsony "Ug" érték és magas "G" érték az optimális. Szinezett, vagy reflexiós üvegszerkezettel (a "Ug" érték megtartása mellett) csökkenthetjük a fényáteresztést ("G" érték) a túlzott nyári napsütés ellen, azonban a fényvisszaverés a téli hónapokban is megvalósul, így a télikert "Napcsapda" funkciója leromlik.

Tetőszerkezetben ragasztott biztonsági hőszigetelő üveget, vagy többcellás polikarbonátot alkalmazunk. A modern, minőségi "UV" álló polikarbonátok könnyűek, törhetetlenek, jó hőszigetelő tulajdonságúak, nagyobb fesztávú tetőszerkezetekben keresztosztás nélkül alkalmazhatóak.